زندگی در سیارات دیگر

اگر منشاء حیات، در سیارات دیگر امری معمول باشد. جهان، باغ وحشی مملو از موجودات پرسلولی پیچیده خواهد بود. دریک شولز-ماکوش، زیست شناس نجومی دانشگاه ایالتی واشنگتن، با استفاده از فرگشت حیات زمینی، مدلی برای پیش بینی حیات در دیگر سیارات و اقمار دوردست که ممکن است انسان ها به آن دست یابند، ارائه کرده است.

نتایج پژوهش او با همکاری ویلیامز باینس، بیوشیمیدان موسسه فناوری ماساچوست، بدست آمده است. آنها نشان دادند وقتی که حیات آغاز شود، تکامل موجودات زنده از نظر عملکردی همانند گیاهان و جانوران بر روی زمین بوده و به طور طبیعی با زمان کافی و محیط زیست مناسب ادامه خواهد یافت. شولز-ماکوش می گوید: «اگر منشاء حیات بتواند به آسانی رخ دهد، درصدی از موجودات زنده در سیارات دیگر می توانند به سطوح پیچیده جانور- و گیاه-مانند زمین دست یابند. از سوی دیگر، اگر منشاء حیات یک رویداد نادر باشد، پس این احتمال وجود دارد که ما در یک جهان به نسبت خالی از حیات، زندگی کنیم.»

پاسخ های فرگشتی

محدودیت های فیزیکی و شیمیایی برای چگونگی حیات می تواند وجود داشته باشد و دانشمندان، بسیاری از این شرایط – که بر روی زمین با آن درگیر هستند- را مشخص کرده اند. بنابراین، مسیر شکل های حیات موجودات زمینی ساده است، تکامل موفقیت آمیز موجودات زنده تک سلولی به موجودات پیچیده تر، می تواند اشاره ای به چگونگی امکان وجود حیات در هر جای دیگر کیهان باشد.

آنها در مطالعه شان، نخستین نوآوری های کلیدی تکاملی که منجر به توسعه حیات زمینی از میکروب ها به انسان های مسافر فضا شده است را تعیین کردند. این نوآوری ها شامل انتقال زندگی تک سلولی به زندگی پرسلولی، پیدایش فتوسنتز، تکامل زندگی میکروبی و ظهور زندگی هوشمند میباشد. آنها سپس به تجزیه و تحلیل این موضوع پرداختند که آیا این رخدادهایِ تکاملیِ مهم در زمان های بسیار در موجودات مختلف رخ داده یا این رویدادها تصادفی و مجرد بوده است؟ آنها دریافتند که عمده نوآوری های حیاتی چندین بار “رخ داده است”. برای مثال، فتوسنتز در چهار مقطع مختلف و به طور مستقل در تاریخ حیات رخ داده و پرسلولی شدن نیز چندین بار در گروه های مختلف موجودات زنده اتفاق افتاده است.

شولز-ماکوش می گوید: «با توجه به اینکه نمونه های متعددی از این سازگاری های تکاملی کلیدی در طول مسیر فرگشت از ساده ترین موجود زنده تا انسان رخ داده است، ما باید بپذیریم که آنها چندان هم غیر محتمل نیستند و “فقط” مدت زمان زیادی طول کشیده و شرایط مناسبی برای به وجود آمدن آنها مهیا بوده است. بنابراین، در هر کجای جهان که زندگی به وجود آید و شار کافی انرژی وجود داشته باشد، ما مطمئن هستیم که می توانیم زندگی پیچیده حیوان-مانندی را انتظار داشته باشیم.»

اخطار داده می شود که این پژوهش درباره احتمال منشا حیات که در هر جایی رخ داده یا موجودات بیگانه ای به هوشمندی انسان ها نیست. زمین تنها سیاره ای است که حیات بر روی آن شناخته شده است و انسان ها تنها گونه شناخته شده ای هستند که تکنولوژی را توسعه داده اند. بنابراین، این امکان وجود دارد که گفته شود آیا این یک رخداد معمول در سیارات دیگر هم هست یا یک رخداد بسیار نادر است یا چیزی بین این دو بازه.

پیامدهای آینده

این تحقیق مفاهیم عمده ای برای پژوهش درباره حیات در سیارات دیگر دارد. شولز-ماکوش و باینس می نویسند نه تنها دانشمندان باید انتظار کشف نشانه های زیستی میکروبی بر روی یک سیاره را داشته باشند، بلکه همچنین باید انتظار نشانه های که نتیجه ی وجود موجودات بزرگ و پیچیده و پرسلولی همانند لبه قرمز پوشش گیاهی -که طول موج نور نشان دهنده وجود حیات گیاهی است- را نیز داشته باشند.

شولز گفت: «به طور ویژه، پژوهش ما در ارتباط با انتخاب ابزارهای مورد استفاده دانشمندان در جست و جو به منظور کشف حیات بر روی دیگر سیارات سیستم های ستاره ای دوردست است. در ماموریت های آینده، پژوهشگران در ناسا و موسسه ستی-SETI(جستجوی هوش فرازمینی) و دیگر سازمان ها باید استفاده از ابزارهایی که قادر به کشف نشانه هایی از بیوسفر متنوع و سیاره ای متنوع در میان این جهان هاست را مد نظر قرار دهند.» جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Life منتشر شده است.

ترجمه: مریم امامی جعفری/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: news.wsu.edu

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.