دو جهان در من بگنجند، من در این جهان نگنجم / گوهر لامکان منم، در کون و مکان نگنجم
عرش و فرش و کاف و نون، جملگی در من پدیدار شدند / حرف نزن و لال شو، در شرح و بیان نگنجم…
اجرای گروهی و شکوهمند سامی یوسف در افتتاحیه اجلاس یونسکو ۲۰۱۹ باکو
سیدعلی عمادالدین نسیمی (به ترکی آذربایجانی: Seyid Əli İmadəddin Nəsimi) متخلص به نسیمی شاعر و متفکّر حروفیه در قرن هفتم هجری بود.
مکتب حروفیه که بر اساس تعالیم شیخ فضل الله نعیمی شکل گرفت در شرح وقایع عالم و اسرار هستی از ۲۸ حرف الفبای عربی و با مهارت اعجاب انگیز بهره میبردند و میتوانستند علل دستورات الهی در دین اسلام را به شکلی جذاب و جالب بوسیله اعداد و حروف توضیح دهند. مانند این که نماز یومیه چرا میبایست ۱۷ رکعت باشد، حکمت مسح کشیدن بر پا هنگام وضو چیست، تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم بیانگر چیست، نماز شکسته چرا ۱۱ رکعت است و . . . سید عماد الدین نسیمی اصالتاً ترک بود و با اشعار ترکی و فارسی و عربی خود نقش بسزایی در گسترش اندیشههای فضل الله نعیمی داشت. عشق او چنان بی پروا و بی پرده بود که مخالفتهای فراوانی را میان قشریون مذهبی زمان خود بوجود آورد که نهایتاً منجر به صدور فتوایی در تکفیر او توسط شیروانشاه در باکو و عزیمت به سوریه و به دار آویختن و کندن پوست او در شهر حلب شد. اشعار نسیمی آمیخته به عشقی ناب، شهامت، ایثار و رک گویی است.
سامی یوسف در این قطعهی جدید در Shur mugham خلق و خوی عجیب و غریبی را تنظیم می کند که مراسم عارفانه را از طریق کوبه های پر انرژی و بخش های خیره کننده آواز بیرون می کشد. ریتم موسیقی با شکوه، قدرتمند و بسیار زیبا است. این قطعه به طور زنده در مراسم افتتاحیه چهل و چهارمین کمیته میراث جهانی که در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۹ در باکو، جمهوری آذربایجان برگزار شد، اجرا شد.
عماد الدین نسیمی یکی از شاعران و عارفان برخاسته از مکتب حروفیه است. مکتب حروفیه که بر اساس تعالیم شیخ فضلالله نعیمی استرآبادی شکل گرفت. آنها در شرح وقایع عالم و اسرار هستی از ۲۸ حرف الفبای عربی ۳۲ حرف الفبای فارسی با مهارت اعجابانگیز بهره میبردهاند. آنها تلاش میکردند علت دستورهای الهی در دین اسلام را به شکلی جذاب و جالب به وسیلهٔ اعداد و حروف توضیح دهند. مواردی مانند این که نماز یومیه چرا میبایست ۱۷ رکعت باشد، حکمت مسح کشیدن بر پا هنگام وضو چیست، تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم بیانگر چیست، نماز شکسته چرا ۱۱ رکعت است و مانند اینها.
سید عماد الدین نسیمی با اشعار خود نقش بسزایی در گسترش اندیشههای فضلالله نعیمی داشت. باورها و بیانات او مخالفتهای فراوانی را میان قشریون مذهبی زمان خود به وجود آورد که نهایتاً منجر به صدور فتوایی در به دار آویختن و کندن پوست او شد.
اشعار نسیمی آمیخته مضامین عشق، شهامت، ایثار و صراحت سروده شدهاست. شاید بتوان گفت او یکی از شاعرانی است که به نقد آشکار اندیشههای زمانهٔ خود برخاست و همه را از صوفی، عارف، عابد، زاهد، مفتی، فیلسوف بیبهره نگذاشت.